ENDÜSTRİYEL OTOMASYON

Endüstriyel Otomasyon Sistemleri

Geçmişten bugüne kadar sürekli olarak yeniliğe ihtiyacı olan toplumda birçok araştırma yapılmıştır. Bu kapsamda geliştirilen endüstriyel otomasyon sistemleri, özellikle sanayi devriminden sonraki ikinci büyük adımdır. Herhangi bir iş sektöründe insan gücünün yerini alabilen Endüstriyel Otomasyon sistemlerinde robotlar, bilgisayarlar ve bilgi teknolojileri gibi önemli kontrol sistemleri sanayide kullanılmaktadır. Bu sayede bütün üretim süreçlerinde kalite ve esnekliğin artırılması sağlanır.

Büyük çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmış olan Endüstriyel Otomasyon sistemlerinin ilk amacı, 24 saat çalışan sistemler ile üretimi artırmak ve bu sayede personel giderlerinden kar elde etmekti. Ancak günümüzde kullanılan endüstriyel otomasyon sistemleri ile üretim sürecinde esneklik ve kaliteyi artırmak amaçlanmaktadır.

Endüstriyel Otomasyon Sisteminin Avantajları

Düşük Maliyet

Üretimde insan gücüne olan ihtiyacı azaltan endüstriyel otomasyon, bu sayede personel için masraf edilen SSK ödemesi, ücretli izin, tatiller ve ikramiye gibi ek ödemeleri ortadan kaldırmaktadır. Bu da düşük maliyet ile kar elde etmeyi sağlar.

Yüksek Oranda Üretkenlik

Bir sektörde ne kadar çok işçi çalıştırılır ise çalıştırılsın, bir yıl boyunca 7 gün 24 saat işçi çalıştırmak pek mümkün sayılmaz. Çünkü fabrika da bile olsa tatil veya bakım amacı ile ara verilmesi gerekmektedir. Ancak endüstriyel otomasyon sistemleri ile donatılmış olan fabrikalarda üretim hız kesmeden devam etmektedir. Bu da yüksek oranda üretim artışı anlamına gelmektedir. Hatta geliştirilmiş otomasyon sistemleri ile donatılmış bir üretim sahasında üretilecek malzemeye göre kusursuz oluşturulmuş bir sistem ortaya koyulduğunda, vakit, hammadde ekleme haricinde hiçbir iş yükü olmamaktadır. Hammaddelerin karışmasından, kalıptan geçirilmesinden, paketlenmesine kadar tüm işleri otomatik olarak yaptırmanız mümkündür.

Yüksek Oranda Kalite

İşçiler belirli bir kapasitede çalıştıktan sonra yorgunluk hisseder ve dinlenme ihtiyacı duyarlar. Ancak otomasyon sistemleri kullanılarak kurulan cihazlar yorulmadan sürekli çalışma verimliliğine sahiptir. Verilen bir iş endüstriyel otomasyon ürünleri ile devamlı aynı kalitede ve hız bakımından problem yaşamadan üretilmektedir. Elektriksel ve/veya sistemsel bir arıza olmadığı taktirde çalışma potansiyeli çok yüksek verimliliğe sahip olan bu ürünler devamlı olarak aynı kalitede ürün çıkartmaktadır.