PCB (BASKI DEVRE)

Baskı Devre (PCB) Nedir?

Elektronik devre elemanlarının üzerine yerleştirildiği ve bu elemanlar arasındaki elektriksel bağlantının bakır yüzeyde oluşturulan yollarla sağlandığı plakalara, baskı devre kartı (İngilizce: Printed Circuit Board kısa adıyla PCB) adı verilir. Çoğu elektronik sistemde bulunan baskı devre bakır yüzeyin bir bölümü eritilerek bakır yollar meydana getirilir ve devre elemanları bu bakırlı yollar aracılığıyla birbirlerine bağlanır.

Baskı devrenin iki önemli amacı vardır;

1) Elektronik bileşenleri bir arada tutmak,

2) Bileşenler arasında elektriksel bağlantıyı sağlamaktır.

Kartın kendisi yalıtkan ve esnek olmayan bir maddedir. (Esnek PCBʼler de vardır) Kartın yüzeyinde görülen ince bağlantılar, üretim aşamasının başında tüm kartı kaplayan iletken folyonun Parçasıdır. (35mikron) Bu iletken folyo kısmen oyulur ve kalan bakır yollar bir ağ oluşturur. Bu yollar İletken Deseni olarak adlandırılır ve PCBʼye monte edilen elektronik parçaların arasındaki elektriksel bağlantıyı sağlar.

PCBʼye yeşil, mavi, kırmızı ya da kahverengi rengini veren maskedir. Bu maske, ince bakır yolları koruyan ve lehimin bileşenlerin bağlantı noktaları dışındaki bir yere temas etmesini önleyen, yalıtkan ve koruyucu bir katmandır. Lehim maskesinin üzerine Serigrafi baskı yapılır. Bu, montajı yapılacak farklı bileşenlerin yerlerini belirten yazı ve sembollerin PCBʼye basılmasıdır. Lejand olarak da anılabilir.